Cenio – de nieuwe lichte en universeel toepasbare aanbouw cultivator


Met de Cenio heeft AMAZONE op de Agritechnica 2019 een nieuwe compacte aanbouw cultivator met 3 balken op de markt gebracht. Ontworpen als een lichte maar universeel inzetbare mulchcultivator, rondt hij als „kleine broer“van de Cenius het AMAZONE cultivatorprogramma voor de 3-punts naar onder af. De Cenio wordt aangeboden in werkbreedten van 3 m, 3,5 m en 4 m in starre uitvoering en kan worden gebruikt met tractoren van 105 tot 190 pk-motorvermogen. Ondanks het zeer robuust geconstrueerde frame wordt in vergelijking met andere cultivatoren, aanzienlijk minder hefvermogen vereist. Dit maakt hem ideaal voor de grondbewerking met kleinere tot middelgrote tractoren.

De Cenio kan universeel worden ingezet voor 5 tot 25 cm werkdiepte zowel voor de ondiepe stoppelbewerking als ook in de middeldiepe vermengende en diep losmakende grondbewerking. Bij het aanbouwen aan de tractor biedt de cultivator een hoge mate aan flexibiliteit door aankoppelpunten op verschillende hoogte zowel voor de topstang als de onderaanspanning. Zo kan ook bij kleinere tractoren altijd de optimale treklijn worden gevonden en voldoende hefhoogte worden bereikt.

Bovendien kunnen de categorie-3 pennen van de onderste aankoppelpunten naar keuze naar binnen of buiten gedraaid om snel tussen de aanbouwmaten van categorie 3 en 3 N te wisselen.

Het tandenveld – optimaal losmaken van de grond en inwerken van oogstrestanten
Met een onderlinge tandafstand van 30 cm werkt de Cenio ook bij grote hoeveelheden gewasresten zonder verstoppingen en mengt het aanwezige organische materiaal op betrouwbare wijze in de grond. In de variant Cenio Special is de cultivator uitgerust met een overbelastingsbeveiliging met breekbouten. Met de Cenio Super bestaat de overbelastingsbeveiliging uit een nieuw geconstrueerde automatische steenbeveiliging, die met 450 kg uitbreekkracht voor de hoogste eisen in dit segment is gebouwd. Zelfs onder droge en barre omstandigheden wordt de werkdiepte hier zeer goed aangehouden.

De tanden van de Cenio hebben dezelfde bevestigingsstelen bekend van de Cenius. Vanwege de speciale vorm van de steel, die de grond aan de bovenkant van het mes voorzichtig omhoog brengt en pas in het bereik van de geleideplaat in een steile hoek loslaat, trekt de Cenio zeer licht en is brandstof besparend. Aan de andere kant zorgt deze bevestigingssteel voor goed inwerken van de oogstrestanten. Als werkgereedschap zijn alle beitelvarianten van de Cenius beschikbaar.

Voor de ondiepe stoppelbewerking kan het 350-mm-C-Mix-vleugelschaar worden gebruikt, voor de grondbewerking tot 25 cm werkdiepte het 80 mm C-Mix kouter. Ook het comfortabele snelwisselsysteem van de kouters C-Mix-Clip is leverbaar voor de Cenio.

De werkdiepte van het tandenveld wordt mechanisch ingesteld op de machine of alternatief hydraulisch vanuit de tractorcabine, waarbij een goed afleesbare schaalverdeling de bestuurder een goede oriëntatie biedt en hij dus zeer snel en comfortabel kan reageren op verschillende situaties tijdens het werk.

Een vlak werkresultaat dankzij de verenstalen toestrijkers of egalisatieschijven
Voor het egaliseren van de grond achter de tanden zijn verenstalen toestrijkers beschikbaar, die zich door de elastische ophanging optimaal aan de grond aanpassen en ook voor obstakels uitwijken. Voor het werken onder omstandigheden met een zeer hoog aandeel gewasrestanten zijn fijn gekartelde holle schijven met een diameter van 410 mm beschikbaar als alternatief. Deze hebben een zeer hoge zelfaandrijving met een goed verkruimelend effect en zijn voorzien van onderhoudsvrije lagers.

Het instellen van de egalisatie-inrichting kan ofwel heel gemakkelijk handmatig worden gedaan door een pen in het geperforeerd rooster aan de rechter- en linkerkant van de machine te steken of voor maximaal comfort automatisch met het veranderen van de werkdiepte van de cultivator.

Uitgebreid rollenprogramma voor het naverdichten
Voor het naverdichten kan de gebruiker de ideale rol kiezen uit 10 verschillende typen. De rollen zijn door klembeugels van het beproefde snelwisselsysteem met de cultivator verbonden, zodat ze snel kunnen worden verwisseld op sterk veranderende grond. Speciale uitrusting omvat verschillende eggensystemen.

Als u in de eerste stoppelbewerking direct vanggewassen wilt zaaien, wordt de Cenio op verzoek uitgerust met de universele opbouwzaaimachine GreenDrill 200.

0 antwoorden