Catros XL – nieuwe AMAZONE compacte schijveneg

Catros XL van 4m tot 8m

Nieuwe AMAZONE compacte-schijveneggen voor het mengen van veel organisch materiaal met hoge capaciteit

De nieuwe compacte-schijveneggen Catros XL met extra grote schijven zijn nu ook verkrijgbaar in werkbreedtes van 4 m tot 8 m. Daarbij zijn de klapbare machines ook verkrijgbaar in werkbreedtes van 4 m, 5 m en 6 m, die optioneel kunnen worden uitgerust met een dissel en het zwenkbare onderstel als een getrokken TS-variant en kunnen daarom ook worden gebruikt door kleinere tractoren. Daarnaast is er de CatrosXL met het TX-centrale onderstel voor hoge capaciteiten in 7 m en 8 m. Met een hoge rijsnelheid tot 18 km/u voldoen de nieuwe typen aan hoge eisen voor maximale capaciteit met een perfect werkresultaat en minimaal brandstofverbruik.

De kernelementen van de Catros XL zijn de grote schijven van 610 mm met 25 cm afstand evenals de grote afstanden tussen de rijen schijven en tot de wals voor een hoge doorlaat van grote plantenmassa’s. Naast de grof gekartelde schijven voor droge en zware gronden, kunnen de klanten kiezen voor de fijn gekartelde variant. Deze zorgt voor een volledige snede en maximale verkruimeling, zelfs bij extreem vlakke werkdiepten. De streepafstand van 12,5 cm zorgt ook voor een volledig bewerkte horizon. De speciale hoek van de twee rijen schijven zorgt voor veilig rechtuitrijden achter de tractor en voor een optimale menging met minimale trekkracht, zelfs onder de zwaarste omstandigheden. De lagers van de schijven met onderhoudsvrije glijringafdichting en levenslange smering zijn bekend uit het Catros-assortiment en hebben zich miljoenen keren bewezen.

De schijven zijn afzonderlijk opgehangen aan een rubberen overbelastingsbeveiliging voor een perfecte aanpassing aan de grond en een exacte werkdiepte. De speciaal gevormde gegoten schijfarm is opnieuw ontworpen voor de hogere eisen en leidt de schijf onder alle omstandigheden veilig door de grond. Met de grote werkbreedten kunnen de machines van 7 en 8 m optioneel worden uitgerust met het op de markt unieke ContourFrame. De twee armen van de schijveneg zijn hydraulisch voorgespannen en kunnen zich zo optimaal op en neer aanpassen aan de oneffenheden van de grond.

De werkdiepte kan traploos en mechanisch worden ingesteld met verstelspindels op de machine of hydraulisch, bijvoorbeeld tijdens het rijden, wat zorgt voor maximaal comfort. Een verbinding tussen de twee rijen schijven zorgt ervoor dat beide rijen op dezelfde diepte werken. De gehele machine blijft altijd evenwijdig aan de grond en er is geen mogelijkheid dat de machine scheef wordt getrokken vanwege een verandering in werkdiepte. Bovendien neemt bij toenemende werkdiepte de vrije ruimte tussen het schijvenveld en de wals toe, zodat er voldoende vrije ruimte is voor de grote grondbewegingen waarin de grond voor de wals weer tot rust kan komen. Alle draaipunten van het schijvenveld zijn onderhoudsvrij. De kantschijven van de machines kunnen afzonderlijk in hoogte worden ingesteld, wat een vlak werkbeeld mogelijk maakt bij het rijden van spoor aan spoor.
De getrokken TS modellen met zwenkbaar onderstel en dissel in 4 m, 5 m en 6 m werkbreedte kenmerken zich door een zeer rustige loop doordat het onderstel tijdens het werk volledig over het frame kan worden gezwenkt. Bovendien versterkt het gewicht van het onderstel het gelijkmatig intrekken van de schijven in de grond, zelfs onder de zwaarste omstandigheden. De TS-variant heeft standaard dansonderdrukking, die onder bepaalde omstandigheden wordt geactiveerd en voor een rustige loop zorgt. Bij het keren kan de machine op de wals worden gereden om geringe manoeuvreertijd en een hoge capaciteit te kunnen realiseren.

De TX-machines met een werkbreedte van 7 m en 8 m hebben een geïntegreerd centraal onderstel. Dankzij de optimale gewichtsverdeling kunnen deze machines veilig over de weg vervoerd worden. Tegelijkertijd biedt de positie van het onderstel maximaal rijcomfort dankzij de hoge wendbaarheid op de kopakkers. Het onderstel kan worden uitgerust met 700 banden met een groot volume, zodat de bodemdruk bij het keren tot een minimum wordt beperkt en de wielen zelfs op zeer zanderige of natte locaties zelf aandrijvend zijn.

Voor de nieuwe CatrosXL zijn er 11 verschillende walsen beschikbaar, hiermee heeft AMAZONE altijd de ideale wals voor de naverdichting en dieptegeleiding, afhankelijk van het type grond en de bodemgesteldheid. Speciaal voor de tweede stoppelbewerking of de zaaibedbereiding zijn er voor diverse walsen ook na-eggen leverbaar.

0 antwoorden